Prøv en elbil

Projekt Prøv1elbil det første år

Artikkel fra Energi Horsens pr. 16-12-2010

Prøv en elbil

De eldrevne Citroen C1’ere fra det store projekt Prøv1elbil har nu kørt på landevejene i et år, og 31 testfamilier har gjort sig deres første erfaringer med en elbil. Der tegner sig allerede nu et tydeligt billede af, hvad brugerne vurderer som elbilens fordele og ulemper.
Projekt Prøv1elbil – Danmarks første demonstrationsprojekt, hvor almindelige mennesker tester en elbil i deres hverdag – passerer i disse dage en milepæl. Her i december er det nemlig præcist et år siden, at de første otte testfamilier fik udleveret et sæt bilnøgler med
henblik på at afprøve og vurdere elbilens potentiale i en almindelig families hverdag.

Det første forbrugsmønster

”Vi er nu kommet så langt i projekt Prøv1elbil, at vi begynder at kunne tegne et billede af, hvordan bilen fungerer ud fra brugernes synspunkt”, fortæller Kjeld Nørregaard, projektleder på Prøv1elbil og fra Teknologisk Institut.
”Familierne fremhæver biler som ideelle bybiler og til småture. De roser bilernes lydløshed og det, at de giver chaufførerne god samvittighed, fordi de er bedre for miljøet”, siger Kjeld Nørregaard.

På den mindre heldige side fremhæves bilens ringe optræk og batterikapacitet. Projektet har nedjusteret forventet rækkevidde for en Citroen C1 ombygget til elbil  fra 80 – 100 km ned til ca. 50 – 70 km på en opladning, men bør kunne køre noget mere, siger de fleste brugere.
Desuden er bilen for dyr i nyanskaffelse. En ombygget elbil koster i dag noget mere end 200.000 kr., hvor en tilsvarende benzinbil kan erhverves for godt det halve.
Projekt Prøv1elbil har indsamlet brugernes erfaringer via interviews og hjemmesiden www.elbilforum.dk, hvor alle testfamilier har blogget ca. en gang om ugen. Det er indtil videre blevet til 250 blogindlæg og flere hundrede artikler i magasiner og blade, og mængden af data
vokser hele tiden støt.
De tidligere testfamilier stiller gerne op til flere tests og udbydende interviews.

Lærerige udfordringer

I sit første leveår er projektet løbet ind i forskellige udfordringer. Bl.a. fungerede varmeanlæggene ikke hen over den første vinter, og derfor har bilerne fået installeret nye anlæg.For os er det også en succes, når noget ikke lykkedes og bliver til en såkaldt udfordring. Det kan bidrage til at give input til virksomheder, der kan udvikle nye teknologier og services til elbilmarkedet – og på den måde være med til at løfte erhvervslivet og skabe arbejdspladser, hvilket også har været et formål med projekt Prøv1lebil”, siger Karsten Lumbye, innovationschef hos Energi Horsens, som er en af de øvrige partnere i projekt Prøv1elbil.

Pionerånd

Det har været rigtig spændende at være pionér på det her område og være med til at rulle projektet i gang. Det har både været med til at sætte elbiler og privatbilisme på dagordenen, og samtidig har vi fået markeret Horsens-området som et hotspot for elbiler”, siger Karsten Lumbye.

Elbiler i kommunalt regi

Et andet formål med Prøv1elbil har været at afprøve elbilen i kommunalt regi. I Hedensted Kommune har de haft to elbiler på prøve, en i administrationen og en i hjemmeplejen. ”Det har sjovt at være med til at afprøve elbilerne, men bilerne skal bl.a. have en længere
rækkevidde, før vi kan bruge dem”, siger vicekommmunaldirektør Johan Stadil Petersen og fortsætter:

Det har tilsvarende været spændende at arbejde tæt sammen med andre ikke-offentlige instanser. Det er fantastisk at arbejde sammen på tværs. Hver instans har bidraget med viden, og det har været lærerigt”.

Projekt Prøv1elbil er nu flyttet til Horsens, hvor otte nye familier er i gang med at teste bilerne.

Fakta

• Projekt Prøv1elbil er det første demonstrationsprojekt i Danmark, hvor almindelige familier tester elbiler.
• 100 familier skal i løbet af tre år teste en elbil.
• Bag projekt Prøv1elbil står Teknologisk Institut, NRGi, Hedensted og Horsens Kommuner og Energi Horsens. Projektet støttes af Region Midt og Energistyrelsen under Klima- og Energiministeriet.
• Prøv1elbil begyndte i december 2009 i Juelsminde og flytter til Horsens pr. 13. december, hvor elbilerne vil køre hele 2011, inden de igen kommer til Hedensted Kommune
• Hver familie har en elbil på prøve i tre måneder – i alt har 31 familier indtil videre testet
elbilerne.
• Familierne blogger om deres erfaringer med elbilen.
• Der ligger pt. ca. 250 blogindlæg på www.elbilforum.dk, hvor det fortsat vil være muligt
at følge testfamiliernes erfaringer og oplevelser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Del:

Twitter
Facebook
Email

Vær med i klubben

Vær med på beatet på alt, hvad der sker i elbilernes verden. Tilmeld dig vores nyhedsbrev; Ingen spam, ren nørderi.

Flere artikler

BYD Dolphin – Årets bil 2024 kandidat!

BYD Dolphin, den seneste tilføjelse til den kinesiske bilproducent BYDs line-up, har ramt markedet som en prisbillig elbil med en uovertruffen kombination af ydelse, rækkevidde

Toyota er klar med faststofbatterier i 2027!

Den længe ventede teknologisk opdagelse, der kan revolutionere den elektriske bilindustri. Faststofbatterier, der reducerer vægt, størrelse og omkostningerer er hvad japanske Toyota hævder de nu