Når elbilbatterier har kørt over 5 år, vil det for nogen være tid til at skifte. Men bliver de gamle batterier så bare kasseret, eller hvad gør man egentlig ved dem?
Tre store firmaer, er gået sammen for at få gamle elbil-batterier brugt.
Det er BMW, energiselskabet Vattenfall og industrikoncernen Bosch, som har besluttet sig for at genbruge brugte BMW-batterier. De har derfor lanceret ’Second Life Batterier alliance’.
Projektet gør det muligt for de tre partnere at få mange nye indsigter i potentielle anvendelsesområder for disse batterier. Indtil videre er planen, at batterierne skal bruges til at lagrer al den overskudsstrøm, der kommer fra bl.a. vindmøller eller lagrer noget af den strøm fra solceller som man så sender ud om natten.
BMW leverer batterier fra sine ActiveE og i3 elbiler, mens det svenske firma Vattenfall har indvilget i at betjene den massive lagersystem på sin hjemmeside i en periode på ti år. Bosch står for at integrere batterierne og forvaltningen af systemet.
Planen er, at lagerenheden skal kunne holde 30 firepersoners husholdninger kørende med strøm i en uge. Lagringsenhden skal have en ydelse på 2 MW og en kapacitet på 2 MWh. For at klare dette, vurderer man, at det kræver mere end 100 batterier fra elbiler.
” Lithium-ion batterier har stadig høj lagerkapacitet ved afslutningen af deres livscyklus i elbiler. Som et resultat, er de stadig meget værdifuld og kan bruges meget effektivt som stationær opbevaring buffer i mange år fremover.” Skriver Bosch i en pressemeddelelse
Og der er masser af erfaring og viden for det store tyske firma, Bosch. Tidligere projekter har givet vigtig viden til det nye projekt ‘Second Life Batterier alliance’. I Braderup (beliggende nær den tyske ø Sylt) har Bosch bygget en af Europas største energilagringssystemer. Det har selskabet gjort ved, at tilsluttede tusindvis af små lithium-ion-batterier til at danne en storstilet netværk. Også i Kelsterbach (der er et område tæt på Frankfurt) har Bosch installeret en lignende lithium-ion lagersystem på et boligkompleks.
“Projektet er vigtigt, fordi det kombinerer to strategisk vigtige mål,” siger Bosch CEO Dr. Volkmar Denner, der tror på fremtiden for det elektriske drev.