Teknikken i en elbil

Teknikken i en elbil er relativ såre simpel.

Biler med motorer der benytter sig af fossilt brændstof, er baseret på fysisk store motorblokke, som repræsenterer meget avancerede konstruktioner i mange varianter. Der kan nævnes principper som rækkemotor, bokser motor, Wankel-motorer, V motorer, 16 ventilers motorer med videre.
En brændstofmotor er desuden afhængig af en række “satellit” enheder for at virke. Den virker kun i et komplekst system med integration til særskilt karburator, indsprøjtning, tændings system, udstødnings system, gearsystem etc.,

Elbiler, derimod, bygger alle på en teknisk såre simpel elmotor med direkte forbindelse til drivakslen, og en (simplificeret udlægning) variabel modstand til hastigheds regulering.

En elbil indvendig - Teknikken i en elbil

Den elmotor der sidder i de fleste vaskemaskiner er i princippet ikke stort anderledes end den elmotor der sidder i en elbil. Blot er elbil motorer naturligvis af en større kaliber, men mange vil dog alligevel nok undre sig over hvor lille en elmotor er i forhold til hvad de er vant til at se når de åbner deres bils motorhjelm.

Hele konceptet i en elbil er derfor også markant forenklet i forhold til en bil med brændstofs motor. Dette medfører igen at driftssikkerheden, nu og med tiden vil blive langt større med en elbil, ligesom det at “skifte motor” og hvad dermed i dag hører, alt andet lig er lang mere enkelt med en elbil.

En elmotor udnytter den tilførte energi med ca. 85%. Dette er ca. 20% mere end en de mest moderne og effektive brændstofs motorer.

Hvad der derimod fylder meget, og som endnu også er særdeles kostbart, er batterierne. Hvor elmotoren kun tager lidt plads i forhold til benzinmotoren, sørger batterierne til gengæld for at fylde hulrummene ud. Mellem to og firehundrede kilo  belaster de bilen.

De holder heller ikke evigt… Man regner p.t med op til 4000 opladninger med den nyeste type lithium-ion-polymer.
Dette skulle så også svare til ca. en kvart million kørte kilometer.

Teknikken i en elbil

Det skal i samme åndedrag tilføjes at et batteri fra dag et degenerer. Når en bil er tanket 2000 gange er kapaciteten nede på ca. 80%

Det er dog specielt fakta og tal omkring batterier, der pga den intense forskning, hele tiden forbedres.

_______________________________________________________________________________________________________

For at illustrere udviklingen i batteri kapacitet og størrelse, er det nærliggende at se på mobil telefoner.

I midten af firserne var et batteri på størrelse med en skuldertaske. I dag kan man have 4 batterier i en cigaret pakke.og taletiden er længere.

Mobiltelefon anno 1984 Taletid 1 time

Mobiltelefon anno 1984 Taletid 1 time

Mobiltelefon anno 2015. Taletid 8 timer

Mobiltelefon anno 2015. Taletid 8 timer