Lad op imens du kører – Trådløs ladning

Elbilejere kender til det, og de, som overvejer at købe elbil har det øverst på negativlisten: Den lange ventetid for at lade en elbil fuldt op, sammenlignet med at det kun tager 5 minutter i alt på tanken for benzinbil-ejere.

Her venter man inderligt bare på at den optimale “lyn-oplader” bliver udviklet til de helt store batterier, som effektive elbiler nu kræver. Og vi ved jo, at den på et eller andet tidspunkt kommer.
Jeg kan selv tage et eksempel fra min egen hverdag. Min telefon. Jeg har en Samsung Galaxy S6, og på bare 10 minutter har den ladt op til 4 timers brug. Det er noget af en udvikling i forhold til tidligere mobiltelefoner jeg har haft. Alt starter et sted, så selvfølgelig kommer det også til elbilerne. Men indtil videre, må vi se andre alternativer, hvis vi ikke vil se opladningen som et problem. Og der er faktisk kommet gode ideer!

Engelske ingeniører har fundet et godt alternativ. De har tænkt sig, hvordan det ville være hvis problemet med “mangel” på elbil-ladestandere blev elimineret, og på hvordan man kan omgå at skulle stoppe i lang tid for at lade.

De mener, at trådløs ladning imens man kører kunne være vejen frem. Så i England er de altså nu gået igang med at teste en  “elektrisk motorvej”.

Og ifølge BBC-news vil man kunne oplade sin elbil mens man kører ved hjælp af trådløs hardware tilsluttet til både bilen og vejen.

trådløs ladning moterveje

Allerede nu har man gennemført en forundersøgelse, så man beder nu bare virksomheder til at afgive deres bud, for at være vært for et forsøg på en testvej i enten 2016 eller 2017.

Det er dog ikke første gang, at der bliver testet med trådløs opladning fra veje til elbiler.
For i 2013 fik den Sydkoreanske by Gumi, lavet en 12km lang rute for busser, som der blev ladt trådløst. Det kunne dog kun benyttes hvis busserne holdt stille. Det virkede også kun, hvis busserne havde noget helt specielt udstyr indbygget, der var så dyrt, at det resulterede i at omkostningerne var for store til at teknologien kunne benyttes.

Trakcija-prianjanje

Så om det bliver ” den trådløse motorvej” elller “lyn-laderen” eller en helt tredie løsning der kommer først, vil fremtiden vise. Hvad tænker I, der vil blive det smarteste?

Asgermaarup

"Jeg er en 17 årig dreng fra Horsens, som har stor interesse for hjemmesider, design og teknologi&innovation." - Asger Maarup - Redaktør på Elbiler.dk

You may also like...

2 Responses

  1. Nogle få år tilbage tænkte jeg på en anden idé, dog ej så fokuseret på biler og mere fokuseret på metroer. Jeg fandt en video hvor to elektromagneter i begge ender af et batteri fik den til at opnå fremdrift i en udtrukket kobbertråds “fjeder”. Hvis dette kunne omvendes og hvis effektiviteten, altså samtlige former for friktion var minimal og energi pr. rejst enhed var høj, så havde man en ret god fremdrift. Så igen, elektronik og andet i selve “magnet toget” ville nok lide en unødig last pga. alt den overskydende flux påvirkning fra de omkringliggende, vekslende elektromagneter.
    Det eneste de trådløs opladene veje så bør være er solcelledækket, med superkondensator underneden og så tror jeg at det vil være helgarderet 😉 Det bliver dyrt, eller muligvis ikke, for prisen falder på solcelle og superkondensator teknologier.
    Hvis nogle er frisk på at opstarte et sådan projekt, så kontakt mig gerne, jeg er en færdiguddannet civilingeniør indenfor Teknologi-baseret Forretningsudvikling med interesse indenfor den grønne omstilling.

  1. februar 4, 2016

    […] Læs også: Lad op imens du kører – Trådløs ladning […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *