Elbilens historie

I vor tid er man atter begyndt at producere elbiler i stor stil, og selvom der kun er 1600 der har en elbil i Danmark, har 2014 vist en kraftig stigning i salget.

Men er man først begyndt at lave elbiler de seneste 20 år? – Nej, slet ikke.

I 1886 optalte man alle New Yorks biler, og man fandt frem til, at der var flere elbiler end benzinbiler, (men i virkeligheden var der faktisk flest dampdrevne biler i New York).
Der var i alt 4242 biler i New York hvor 1575 var eldrevne og resten var enten damp eller benzindrevne.

Elbilen blev dog udkonkurreret i 1912 da Cadillac kom på banen med den elektriske selvstarter. Bilen var den første bil i verden, der var forsynet med både el-starter og belysning. Startsystemet blev kaldt “Delco System”.

delco-elektrisk-starter Cadical 1912 elbilmodel

Cadical 1912 elbilmodel

I 1960 skrev BT en artikel, med overskriften: “Elbilerne er på vej, ..kan skabe forbud mod benzindrevne biler i byområderne”.. Og i begyndelsen af 1980’erne, kom der en fornyet interesse for elbiler, da oliepriserne steg.
Danmark var også hurtige til at lave en elbil, som hed City-El med kælenavn ellerten. Og med 500 solgte biler blev den, i sin tid, hurtigt den mest solgte elbil i hele verden.
Men firmaet gik desværre konkurs kun et år efter ellerten var sat på markedet. Omkostningerne på at ændre konstruktionen var for store. Det lykkedes dog at starte virksomheden op igen, da mange investorer gik ind med en ny aktiekapital. Og i maj 1989  startede firmaet op igen, men med nyt navn: “El Trans 89 A/S” i stedet for El Trans A/S

ellert

Asgermaarup

"Jeg er en 17 årig dreng fra Horsens, som har stor interesse for hjemmesider, design og teknologi&innovation." - Asger Maarup - Redaktør på Elbiler.dk

You may also like...

1 Response

 1. Leif Nielsen siger:

  Hej Asger.
  Jeg faldt lige over din udmærkede el-bil side. Du benævner her “ellerten”: El-bil.
  Den har fra starten været markedsført som et trehjulet, el-drevet køretøj, da det var magtpåliggende for opfinderen, Steen V. Jensen, at præcisere, at det netop ikke var en bil.
  Ellerten er registreringsmæssigt en motorcykel. Du kan f. eks. slå en nyregistreret udgave (oprindelig fra 1992) op i SKATs motorregister under reg. nr. EM 12 980.
  Misopfattelsen af ellerten er tit set.
  I øvrigt optrådte begrebet “ellert” første gang i 1973 i forbindelse med en brochure over el-scooteren Solo Electra – bare til orientering.
  Dansk sprognævn tillægger vor kollega Finn Knudstrup æren af ordet, men det er altså ikke sandt.
  Til din orientering har jeg qva mit arbejde for FDM fulgt ellerten fra udviklingsstadiet “U36” og frem
  Venlig hilsen
  Leif

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *